تاثیرات روانی جنگ بر کودکان

?تاثیرات روانی جنگ بر کودکان

✍️آمنه پیوندی

?جنگ هم مانند بلایای طبیعی توانایی تهدید کردن انسان‌ها از نظر جانی، مالی در عین زمان و تاثیرات ناخوشایند کوتاه مدت و بلند مدت را در آینده دارد. تلفاتی که درجنگ به صورت روشن قابل رویت هست، و خساراتی که با پیشرفت تکنولوژی و تقویت قدرت تخریبی سلاح‌ها در سده‌های اخیر بیشترشاهد آن هستیم بر کسی پوشیده نیست. با دیدن وشنیدن اخبارهای گوناگون در شبکه‌های مختلف سوالاتی اینچنین در ذهنمان ایجاد می‌شود:

?اینکه تاثیرات تخریب‌های جنگ در بلند مدت و پس از اتمام جنگ چیست؟

?پیگیری ضربه‌هایی که جنگ به بستر اقتصادی یک سرزمین وارد می‌کند علاوه بر خسارات فعلی وارد شده، در آینده به چه شکل خواهد بود؟

?هزینه‌های جنگ را تنها با محاسبهٔ تعداد تلفات انسانی و مالی می‌توان بر آورد کرد؟

?آیا ابعاد جنگ را به همین جا می‌توان ختم کرد؟

?امواج صداهای زیر، که یک جا به آسمان رفتند چگونه شود؟

?گریه‌های بی تابانه چطور؟

?تکلیف چشم‌هایی که تاریخ مصرفشان،3-4-7-8 سال می‌شود، اما صحنه‌های دلخراش و فجیع و رنگ قرمز خون را بارها و بارها در چهار طرف خود دیده‌اند چگونه شود؟

?و سؤالات بی شماری که بعد از دیدن دست‌های قطع شده در لا به لای گرد و غبار انتحار و انفجار برایش پیش آید چطور؟

?گرسنگی‌اش که در خواب، خواب غدا می‌بیند و با چشمان بسته دست خالی‌اش را به طرف دهانش می‌برد چطور؟

?بله تمام اینها را کودکی که وظیفه‌اش فقط بازی، تفریح، خنده‌های از سر شوق و از ته دل است، می‌بیند و با تمام وجود حس می‌کند و سنگینی آن روزها را تحمل می‌کند، تحمل نه به این معنی که حل می‌شود و تمام. در واقع نبردی درونی در افکار و روانش به وجود می‌آید که به راحتی قابل حل شدن نیست. کودکان نسبت به سایر افراد آسیب پذیرترند، لذا جنگ بنیان زندگی جسمی و روحی آنان را با مخاطره جدی رو به رو می‌سازد. چه بسا کودکانی که در پی این مخاصمات آواره و بی سرپرست شده و از خانواده‌های خود جدا می‌گردند، و در نهایت از تحصیل، بهداشت و تغذیهٔ مناسب که از حقوق اولیه بشری است محروم می‌گردند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *